Studie av rasism på internet

Jag har tagit en titt på de artiklar som främlingsfientliga/ rasistiska partiet Nationaldemokraterna har skrivit. Partiet är öppet rasistiska i sin framtoning och räds inte för att skriva att muslimska män är mer benägna att våldta kvinnor än svenska män. De skriver också att islam är en främmande religion som gör allt större anspråk på vårt land. De menar också att Islam för med sig tänkesätt som är oförenliga med de svenska och att det nu är dags att säga ifrån. Nationaldemokraterna använder begreppen invandrare och muslimer om vartannat utan att gå in djupare på vilka de egentligen menar. De använder ett stereotypiskt förhållningssätt och enbart det-perspektiv.

Det är intressant att ta del av vad Nationaldemokraterna skriver om våldtäkter. De konstaterar att Sverige har den högsta siffran anmälda våldtäktsbrott i världen och kopplar ihop detta med att vi har så hög invandring (denna koppling gör även Sverigedemokraterna). De reflekterar inte kring att vi kanske har så hög andel anmälda våldtäkter eftersom polisen i Sverige prioriterar dessa brott. Mörkertalet är ju väldigt stort och det är ju inte så att det sker flest våldtäkter i vårt land jämfört med andra länder. Tove Petterson skriver i boken Migration och etnicitet perspektiv på ett mångkulturellt Sverige 2009 att man i statistiken inte ska använda kategorin invandrare som ett begrepp, man ska inte klumpa ihop en så heterogon samling människor i en grupp (s. 313). Vem räknas egentligen som invandrare? Är du invandrare om du är född i Sverige av utrikesfödda föräldrar? Det tycker vissa och andra inte.

Petterson menar vidare att när det gäller sexbrott är det orimligt att prata om ett kulturellt beteende hos någon grupp och man kan inte heller säga sexualbrotten är hög i en gemensam invandrarkultur.

Nationaldemokraterna menar vidare på sin hemsida att musliska män har en medfödd benägenhet att misshandla sina fruar och barn, jämfört med svenska män. De härrör hedersrelaterade brott till är istället förknippade med vissa kulturer.

Stina


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0