Lär sig barn fortare än vuxna?



Det finns många myter om tvåspråkighet. En av myterna är att barn lär sig att tala det nya språket fortare och lättare än vad vuxna gör. Ett annat påstående gör gällande att invandrare lär sig svenska bäst på jobbet. Stämmer det? Vad tror ni?

Undersökningar visar att äldre barn och vuxna lär sig fortare än små barn samt att omgivningen ofta låter sig luras av att små barn talar med relativt liten brytning jämfört med äldre. Det här med brytningen har för mig varit en avgörande faktor när jag bedömer hur duktig en talare är – ju mindre brytning, desto bättre kunskaper i det svenska språket. Den inställningen delas nog av väldigt många i Sverige, jag tycker vi är alldeles för fixerade vid brytning och dömer ut människors kompetens av helt fel anledning.

Myten att vuxna lär sig bäst på jobbet har jag också köpt rakt av, tack vare politikernas retorik kring invandrare, språk och arbete. Folkpartiets Jan Björklund har mer än en gång sagt att det mest effektiva sättet för en immigrant att lära sig svenska är att personen i fråga får ett arbete. Arbete, och sen vadå? Självklart är det väldigt viktigt för människan att ha en försörjning, dels för självkänslan och naturligtvis för ekonomin. Så poängen är inte att immigranterna inte ska arbeta, men man ska inte tänka att ”bara Zara får ett jobb så löser sig det där med språket automatiskt”. Det är viktigt att se vilka språkliga miljöer arbetet bjuder in till. Om Zara jobbar i spärrarna i Stockholms tunnelbanor kommer det språkliga utbudet att sträcka sig till några enkla korta fraser ”tre stämplar”, ”om 10 minuter” och ”det blir 32 kronor”, exempelvis. Många invandrare erbjuds arbeten som inte ställer särskilt stora krav på kommunikativ förmåga under arbetets själva utföranden. Men, naturligtvis är det viktigt att ha ett arbete och därför får man istället fokusera på att annat input finns. Det sociala livet utanför arbetet är mycket viktigt (viktigt att inläraren kommunicerar med talare av det nya språket) samt, inte minst, undervisning.

Ha en trevlig kväll!

/Stina


Kommentarer
Postat av: antioxidant serum

go here for the greatest what is the best thing for pigmentation on face info around

2015-06-25 @ 00:38:34
URL: http://ireport.cnn.com/people/serumforface

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0